Siirry suoraan sisältöön

Kauniit leikkokukat – Näillä vinkeillä kukat kestävät pidempään!

  • tehnyt
Huonekasvien lyhyt hoito-opas – Näin saat kasvisi kukoistamaan!

Leikkokukat sekä erilaiset kukkakimput ovat paitsi suosittu lahjaidea, myös erinomainen tapa tuoda kodin sisustukseen väriä ja vaihtelua. Et myöskään ehdi kyllästyä kukkiin, vaan voit helposti korvata ne uudella kimpulla. Tyypillisesti leikkokukat eivät ole erityisen pitkäikäisiä, mutta mieluisan kimpun löydettyäsi voit muutamalla yksinkertaisella vinkillä pidentää kukkien elinikää, jotta niistä on sinulle enemmän iloa.

1. Suosi tuoreita ja nupullisia kimppuja

Kulahtaneen näköiset kasvit eivät virkoa kotonasi, vaikka kuinka yrittäisit antaa niille hoivaa ja rakkautta. Valitse kukkia, jotka ovat tuoreen ja terveen näköisiä. Mitä enemmän kukkien joukossa on nuppuja, jotka eivät ole vielä auenneet, sitä parempi. Tämä tuo kukille roimasti lisää elinikää kotonasi.

2. Optimaalinen lämpötila

Älä palelluta kukkia talvipakkasilla kuljettamalla niitä pitkiä matkoja autossa, sillä kukat ovat erittäin arkoja kylmälle. Mikäli kukat ovat olleet pitkään kylmässä, anna pakkauksen olla suljettuna vähintään puolen tunnin ajan ennen sen avaamista. Näin kukat välttyvät haitalliselta, äkilliseltä lämpötilan muutokselta.

3. Laita kukat nopeasti veteen

Pakkauksen mukaan pakattu kosteus ei korvaa kukille elintärkeää vettä, joten laita kukat kotonasi veteen mahdollisimman pian. Sopiva vedenmäärä ulottuu suunnilleen kukkien sidontakohtaan. Muista käyttää maljakossa puhdasta ja viileää vettä.

4. Sopiva maljakko

Kukkien alustaksi sopii maljakon lisäksi mikä tahansa vedenpitävä astia. Tärkeää on, että maljakko tai astia on puhdas ja riittävän suuri. Sijoita pitkävartiset kukat riittävän korkeaan maljakkoon, joka tukee varsia.

5. Sijoita oikein

Vältä ääriolosuhteita, kuten suoraa auringonpaistetta sekä kuumaa tai vetoisaa paikkaa. Voit pidentää elinikää siirtämällä kukat yöksi viileähköön paikkaan. Älä sijoita kukkia hedelmien viereen, sillä tietyt hedelmät kuten omena ja tomaatti erittävät kukkia vanhentavaa etyleeniä.

6. Leikkaa uusi imupinta

Tee varsiin vino pinta terävällä veitsellä; sopiva pituus on noin 1,5 kertaa varren halkaisija. Uusi imupinta parantaa kukkien vedensaantia ja pidentää näin ollen niiden elinikää. Älä käytä saksia, sillä niillä tehty leikkaus tukkii helposti vedensaannin.

7. Raikasta vedellä ja leikkokukkavirkisteellä

Lisää vettä vähintään joka toinen päivä. Veteen sekoitettu leikkokukkavirkiste pitää veden raikkaana ja ehkäisee bakteerien kasvua, mikä puolestaan lisää kukkiesi elinikää. Liuota virkiste veteen ennen kukkien lisäämistä. Jos et käytä leikkokukkavirkistettä, vaihda kukkien vesi usein ja pese maljakko huolellisesti pesuaineella vaihdon yhteydessä.