Huonekasvien lyhyt hoito-opas – Näin saat kasvisi kukoistamaan!

Monelle kasvien hoitaminen voi tuottaa päänvaivaa ja useat päätyvät erinäisistä syistä tappamaan kasvinsa kerta toisensa jälkeen. Helppohoitoisten kasvien suosiminen on toki varteenotettava vaihtoehto, jos kasvien hoitaminen jää helposti puolitiehen. Kasvien hoitaminen ei ole kuitenkaan rakettitiedettä ja noudattamalla yksinkertaisia perusohjeita voit saada kasvisi kukoistamaan. Tärkeitä tekijöitä kodin kasvien hoitamisessa ovat valon määrä, multa, ravinteet sekä oikeanlainen kastelu.

Kasvien kastelu

Jo oikeanlaisella kastelulla pääset pitkälle kasvisi asianmukaisessa hoidossa. Pääsääntöisesti kasveille riittää kunnollinen kastelu parina päivänä viikossa. Kasveja ei tulisi kastella tiheämmin kuin joka toinen päivä, sillä liiallinen kastelu aiheuttaa homeiden ja sienten leviämistä. Erityisen herkkiä homehtumiselle kasvit ovat kukintavaiheessa. Jos joudut kastelemaan kasviasi päivittäin syynä on todennäköisesti liian pieni ruukku. Huomioi myös kasvikohtaiset vaatimukset: toiset kasvit vaativat tiheämpää kastelua, kun taas joillekin riittää kastelu muutaman kerran kuukaudessa.

Kasteluveden tulisi olla riittävän happipitoista ja haaleaa. Parhaiten tämä toteutuu, kun annat kasteluveden seistä yön yli ennen kastelua. Sopivan kastelumäärän voi arvioida pitkälti käyttämällä maalaisjärkeä; älä hukuta kasvia ja anna mullan kuivahtaa kastelukertojen välillä.

Sijoittaminen ja valo

Kasvien valontarve vaihtelee eri lajien välillä. Pääsääntöisesti kukkivat ja lehdiltään kirjavat kasvit tarvitsevat enemmän valoa, kun taas tummalehtiset kasvit tulevat yleensä toimeen vähemmällä valolla. Kasvit tuottavat ilmaan kosteutta, joten mikäli kodistasi löytyy useampia kasveja, olisi ne hyvä sijoittaa lähelle toisiaan, jotta kosteus pääsee haihtumaan viereisiin kasveihin. Älä sijoita kasveja lähelle patteria tai vetoisalle ikkunalaudalle.

Multa

Markettimullat soveltuvat yleensä hyvin kodin sisäkasveille. Ihanteellinen multa on pH-arvoltaan 6-7 ja sen tulisi sisältää typpeä, fosforia ja kaliumia. Nämä merkinnät voit tarkistaa paketin kyljestä. Varhaisessa kasvuvaiheessa multa takaa kasvin riittävän ravinteiden saannin, ja lisäravinteiden tarve tulee ajankohtaiseksi vasta 1-2 kuukauden kuluttua. Kasvin kannalta mullan tulisi olla ilmavaa ja siihen ei tule syntyä “lätäköitä” kasteltaessa. Rehevässä ja ilmavassa mullassa juuret kasvavat ja levittyvät nopeasti ja kasvisi kukoistaa.

Lannoitteet

Lisäravinteiden tarve on yleensä korkeimmillaan keväisin sekä nuppu- ja kukinta-aikoina. Tällöin lisäravinteita olisi hyvä antaa kerran viikossa. Ravinteiden kannalta tärkeää on kiinnittää huomiota NPK-merkintään eli missä suhteessa ne sisältävät typpeä, fosforia ja kaliumia. Kasvuvaiheessa sopiva lannoite on runsastyppinen, kun taas kukintavaiheessa liiallinen typen määrä voi jopa tappaa kasvin. Lannoittamisessa hyvänä ohjenuorana on, että toteuta se ohjeiden mukaisesti, ja mielellään usein pieninä kertamäärinä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *