Lapsiperheen huonekasvit – varo myrkyllisiä kasveja

Pienet lapset tunnetusti laittavat innokkaasti kaiken mahdollisen suuhunsa. Suurin osa huonekasveista ovat vaarattomia, mutta joukosta löytyy myös myrkyllisiä kasveja. Myrkylliset kasvit ovat maultaan kitkeriä ja polttavia, joten lapsi sylkee todennäköisesti syömänsä kasvin osan ulos hyvin nopeasti. Valtaosa myrkyllisistäkin kasveista ei aiheuta pieninä määrinä myrkytysoireita, mutta poikkeuksiakin löytyy. Myrkylliset kasvit voivat aiheuttaa vatsakipuja, limakalvojen kirvelyä, ärsyttää ihoa ja silmiä. Oheisesta listasta löytyy muutamia tunnettuja, ihmiselle myrkyllisiä kasveja.

1. Oleanteri

Kasvia ei suositella lapsiperheisiin, sillä sen lehdistä tippuva maitiaisneste on tappavan myrkyllistä. Oleanteri voi aiheuttaa syötynä vatsaoireita, sydämen rytmihäiriöitä, tajunnantason laskua sekä pahimmassa tapauksessa jopa tappaa. Älä sijoita kasvia paikkaan, jossa lapsi pääsee koskettelemaan sitä.

2. Muratti

Lievästi myrkyllinen muratti voi nautittuna aiheuttaa erityisesti vatsaoireita, mutta pienet määrät eivät yleensä aiheuta myrkytysoireita. Huomioi myös, että muratin marjat ovat ihmiselle myrkyllisiä.

3. Peikonlehti

Lehtien ja juurien sisältämässä kasvinesteessä on pieniä kalsium-oksalaattikiteitä, jotka voivat ärsyttää suuta, kieltä ja nielua. Tästä voi aiheutua kurkun turpoamisesta johtuvia hengitysvaikeuksia, polttavaa kipua ja vatsaoireita, kuten oksentelua ja ripulia.

4. Joulutähti ja jouluruusu

Paikallisesti ärsyttävä joulutähti voi aiheuttaa vatsaoireita sekä suun ja ihon ärsytystä. Kasvi on myös myrkyllinen lemmikeille. Jouluruusut sisältävät paikallista ärsytystä aiheuttavia protoanemoonia ja saponiineja. Kukkien syönti voi aiheuttaa nielun ja suun poltetta, lisääntynyttä syljeneritystä, vatsakipua, oksentelua ja ripulia. Pienen määrän syöneen lapsen suu huuhdellaan huolellisesti. Suurten määrien syöminen on epätodennäköistä karvaan maun takia, mutta mikäli kasvia on kuitenkin syöty enemmän kuin yksi kukka, tulee lapsi toimittaa aina lääkäriin.

5. Vehkat

Lievästi myrkylliset vehkat aiheuttavat harvoin vakavia myrkytysoireita. Kasvien sisältämä maitiaisneste voi kuitenkin aiheuttaa paikallista ihon ja limakalvojen ärsytystä koskettaessa.

6. Tyräkit

Kasveista tihkuva maitiaisneste on myrkyllistä ja voi aiheuttaa ihon ärsytystä sekä voimakasta kipua limakalvoilla. Tyräkkejä käsitellessä on hyvä käyttää aina käsineitä ja varoa koskettelemasta kasvoja käsineillä, koska tämä voi aiheuttaa vaurioita silmiin.

7. Narsissi

Kevään kausikukka narsissi on myrkyllinen, mutta pieninä määrinä aiheuttaa harvoin oireita. Myrkyllisimpiä ovat narsissin sipulit, joten myös lemmikit kannattaa huomioida tämän suhteen. Narsissin aiheuttamia myrkytysoireita ovat mm. ripuli, vapina, oksentelu ja kouristelu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *