Huonekasvit allergiselle

Pääasiassa viherkasvien vaikutukset ympäristön ja terveyden kannalta ovat myönteisiä. Pienelle osalle väestöstä ne voivat kuitenkin aiheuttaa allergiaoireita, jotka tyypillisesti ilmenevät allergisena nuhana tai ihottumana. Tuoksuvat kasvit voivat aiheuttaa oireita myös tuoksuyliherkkyydestä kärsiville sekä astmaatikoille.

Allergiaoireet johtuvat yleisimmin kasvien siitepölystä tai maitiaisnesteestä. Kuivuessaan nämä voivat siirtyä lehtien pinnalta pölynä sisäilmaan. Yleisimmin allergiaoireita aiheuttavia kasveja ovat mm. viikunapuu, jukkapalmu, tyräkki ja limoviikuna.

Jos epäilet kasvin aiheuttavan sinulle allergisia oireita, voit kokeilla siirtää kasvin paikkaan, jossa oleskelet vähemmän. Mikäli oireet loppuvat, voit vaihtaa kasvin joihinkin seuraavista yleisesti allergisille sopivista lajeista.

1. Palmuvehka

Kotona ja työpaikoilla palmuvehka on tuttu näky, sillä se on erittäin helppohoitoinen kasvi, joka sietää kuumaa, kylmää ja kuivuutta hyvin. Palmuvehkan suurien ja nahkeiden lehtien pinnalta pölyn pyyhkiminen onnistuu helposti, joten se sopii erinomaisesti allergikoille. On kuitenkin hyvä muistaa, että kasvi on myrkyllinen, joten pese kädet huolellisesti käsittelyn jälkeen.

2. Anopinkieli

Allergiasta kärsivälle anopinkieli on turvallinen valinta. Kasvi tuottaa runsaasti happea erityisesti yöaikaan, joten se on myös tehokas makuuhuoneen sisäilmanpuhdistaja. Anopinkielen isokokoiset lehdet on helppo puhdistaa esimerkiksi sumuttamalla niitä vedellä.

3. Muorinkukka

Allergiaystävällinen ja esteettinen muorinkukka on myös oivallinen valinta sisustukseen sen kauniiden lehtien ansiosta. Hoidat kasvia parhaiten runsaalla kertakastelulla antaen mullan kuivahtaa kunnolla kastelukertojen välillä. Jos haluat väriä sisustukseen, kokeile ”peperomia rosso” -lajiketta, jonka tummanvihreät lehdet ovat alta kauniin kirkkaanpunaiset.

4. Aaloe

Tämän kasvisuvun lajeista parhaiten tunnetaan varmasti lääkekasvinakin käytetty aloe vera, jonka lehdistä saatavan nesteen avulla voi mm. parantaa ihoa ja lievittää palovammoja. Aaloet ovat varsin helppohoitoisia kasveja, jotka selviävät vähäisellä kastelulla, sillä niiden lehdet sitovat tehokkaasti vettä.

5. Amatsoninlilja

Mikäli kärsit allergiasta, mutta kaipaat sisustukseen kukkivaa huonekasviakokeile amatsoninliljaa. Kasvi kukkii keväisin, ja sen kauniin valkoiset kukat sopivat erinomaisesti suomalaiseen sisustukseen. Vähentämällä kastelua keväällä voit saada kasvin kukkimaan uudelleen myös syksyllä. Mikäli kasvi ei kuitenkaan ala kukkimaan, se johtuu todennäköisesti liikakastelusta tai liian kuivasta ja kylmästä huoneilmasta. Siirtämällä amatsoninliljan suihkun höyryyn pari kertaa voit parantaa kukkimisen todennäköisyyttä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *