Huonekasvit puhdistavat ilmaa ja piristävät mieltä

Kodin sisäkasvit tuovat viihtyisyyttä ja kodikkuutta sisustukseen. Kasvin valinta perustuukin hyvin usein juuri esteettisiin tekijöihin. Vaikka erilaiset viherkasvit ja kukkivat kasvit ovatkin yksinkertaisimmillaan sisustuksen piristäjiä sekä kaunista katsottavaa, kasvien avulla voit myös edistää omaa terveyttäsi sekä parantaa olennaisesti kodin sisäilmaa. Lue oheinen lista sisäkasvien terveysvaikutuksista – ja ylläty niiden tarjoamista konkreettisista hyödyistä!

1. Sisäilman puhdistaminen

Huoneilmaan erittyy paljon epäpuhtauksia mm. rakennusmateriaaleista sekä tekstiileistä. Ilman epäpuhtauksien hengittäminen voi oireilla esimerkiksi jatkuvana päänsärkynä tai selittämättömänä väsymyksen tunteena. Kasvit tarjoavat tehokkaan ja yksinkertaisen tavan parantaa tunkkaista tai muuten huonoa sisäilmaa. Tämä perustuu niiden kykyyn sitoa epäpuhtauksia lehtien pinnoilla olevien ilmarakojen avulla, josta ne siirtyvät juuriston mikrobien hajotettavaksi. Tehokkaimpia ilmanpuhdistajia ovat rehevät ja nopeakasvuiset viherkasvit, kuten vehkat ja muratit.

2. Edistävät mielen hyvinvointia

Luonnolla on tunnetusti rauhoittava ja mieltä piristävä vaikutus ihmiselle. Sama pätee kodin sisäkasveihin, jotka voivat vähentää ahdistusta ja masentuneisuutta. Joillekin jo elävästä kasvista huolehtiminen voi tuoda piristystä arkeen. Työpaikalle sijoitetut kasvit voivat myös edistää tehokasta työskentelyä muun muassa parantamalla ongelmanratkaisukykyä. Lisäksi kasvit voivat parantaa luovuutta, ja mielialan ollessa virkeä myös toimintakyky on optimaalinen.

3. Vähentävät stressiä

Stressiin yhdistetään usein myös kohonnut verenpaine, joka on tunnetusti merkittävä terveysriski. Kasvit voivat vähentää osaltaan stressiä ja näin ollen myös alentaa kohonnutta verenpainetta, mikä puolestaan edistää kokonaisvaltaista terveyttä ja toimintakykyä.

4. Parantavat unenlaatua

Sijoittamalla makuuhuoneeseen öisin happea tuottavan kasvin, kuten anopinkielen tai gerberan, voit tutkitusti nukkua yösi paremmin. Kasvin tuottaessa happea yöaikaan sisään hengitettävä ilma on raikkaampaa, ja öinen heräily voi vähentyä merkittävästi.

5. Lisäävät happea – vähentävät hiilidioksidipitoisuutta

Korkeat hiilidioksidipitoisuudet aiheuttavat monelle tuttua uneliaisuutta ja tokkuraista oloa. Kasvien tuottaessa happea ilman happipitoisuus kasvaa ja vastaavasti hiilidioksidin osuus sisäilmasta pienenee. Voit tuntea olosi virkeämmäksi, eikä jatkuville päiväunille ole enää tarvetta!

6. Kostuttavat ilmaa

Erityisesti kuivaan talviaikaan ilman riittävä kosteus on tärkeää. Kuivasta tai kutisevasta ihosta kärsivä voi hyödyntää viherkasveja yksinkertaisena – ja edullisena – ilmankostuttajana. Kasvien ilmaa kostuttavasta vaikutuksesta hyötyvät kuitenkin myös muut, sillä riittävän kostea ilma vähentää myös mm. hiusten ja tekstiilien sähköisyyttä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *